Het Mediterrane dieet is gebaseerd op de traditionele voeding die men in landen rond de Middellandse Zee, zoals Italiƫ en Griekenland, in de jaren 60 at. Uit onderzoek ontdekte men dat deze mensen zeer gezond waren, t.o.v. Amerikanen, en weinig risico lopen op een dodelijke ziekte. Uit talrijke studies komt nu naar voren dat het Mediterrane dieet tot gewichtsverlies kan leiden en dat het hart- en vaatziektes, beroertes, diabetes 2 en plotseling overlijden kan helpen voorkomen.
Het overschakelen van een westerse naar een mediterrane voeding staat gelijk met kiezen voor een gezonde levensstijl. Want het is meer dan een dieet. Het is een gezonde en prettige manier van leven. Het is naast gezond eten en met zo min mogelijk stress door het leven gaan ook een kwestie van veel bewegen. En dan hebben we het niet over die twee keer in de week dat we fanatiek sporten, maar ook over het dagelijks nemen van de trap en de fiets.
Welke voedingsbronnen worden in het gemiddelde mediterrane dieet gebruikt?
- magere soorten vlees en vis
- verse en rauwe groenten
- volkoren deegwaren : rijst en pasta
- olijfolie
- peulvruchten
- gezonde tussendoortjes: fruit en noten
- specerijen en kruiden
- wijn en water
Geen opmerkingen:
Een reactie posten